Genezing en medicijnen


Op deze pagina kom je meer te weten over medicijnen en geneesmiddelen die ingezet kunnen worden om nekpijn te verhelpen of te verzachten. Er kan hierbij gedacht worden aan fysiotherapie, thuis oefeningen doen en medicatie. Ook alternatieve geneeswijzen kunnen de nekpijn verhelpen.

Nekpijn verhelpen op verschillende manieren

Als je last hebt van je nek, dan kan dat erg vervelend zijn en leiden tot belemmeringen in je doen en laten. Wanneer je hiermee naar de huisarts gaat zal deze voelen en kijken wat er aan de hand is. Om de nekpijn te verhelpen kan er medicatie worden voorgeschreven. Deze is dan op recept verkrijgbaar bij de apotheek. De huisarts geeft vaak ook spierverslappers mee, dan kunnen de spieren in de nek tot rust komen, maar let wel op dat je hiermee je nek niet teveel gaat belasten. Meestal denk je aan de hand van de spierverslappers dat het beter gaat, maar rust is toch belangrijk en niet forceren.

Injecties om nekpijn te verhelpen

Een andere optie is dat de huisarts injecties geeft om nekpijn te verhelpen. Dit kan eenmalig zijn, maar wanneer de klachten langer aanhouden kan het ook van langere duur zijn en dien je eens in de zoveel tijd een injectie te halen.

Therapie om nekpijn te verhelpen

Wanneer er sprake is van een lichte vorm van nekpijn, kun je thuis al veel doen om de nekpijn te verhelpen. Maar wanneer je niet weet wat de oorzaak is, dien je toch een afspraak te maken bij de huisarts zodat je geen verkeerde oefeningen doet thuis. Als er complicaties optreden dien je ook contact op te nemen met je huisarts. Voldoende rusten is in ieder geval aan te raden, span de nekspieren niet meer aan dan nodig is. Als je twee tot drie dagen hebt gerust gaat het vaak al weer veel beter, je kunt ook enkele spieroefeningen doen. Deze kan de fysiotherapeut je aanleren. Fysiotherapie wordt vaak aangeraden wanneer de oorzaak duidelijk is, de fysiotherapeut kan dan ook gericht behandelen. Je krijgt dan vaak ook oefeningen mee die je thuis moet herhalen, meestal ben je één of twee keer in de week bij de fysiotherapeut onder behandeling zodat deze het proces in de gaten kan houden. Wanneer het niet beter gaat dien je dat aan te geven en kan het noodzakelijk zijn een ander behandelplan op te stellen of contact op te nemen met de huisarts of een andere specialist.

Alternatieve behandelingen bij nekpijn verhelpen

Er zijn alternatieve manieren om de nekpijn te verhelpen. De huisarts kan je informeren over de voor- en de nadelen. Hierbij kan gedacht worden aan masseren, acupunctuur en TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie).

Nekpijn verhelpen met oefeningen

Nekpijn verhelpen kan ook door oefeningen te doen. Deze oefeningen kun je thuis doen. Het is belangrijk dat je dan de ruimte hebt en de rust neemt om de oefeningen het liefst een paar keer per dag te doen. Je dient de oefeningen geen uren achter elkaar aan te doen, liever drie keer kort alles herhalen dan één keer heel lang oefenen, anders heb je kans dat jij je nek/nekspieren gaat forceren.