Chronische nekklachten


Als je last hebt van nekklachten, kan het ook gaan over chronische nekklachten. Er wordt ingegaan op de oorzaken van de nekklachten en wat er bijvoorbeeld aan een whiplash gedaan kan worden.

Oorzaken chronische nekklachten

Er zijn verschillende oorzaken als het over chronische nekklachten gaat. Er kan hierbij worden gedacht aan buitensporige fysieke belasting, maar ook een hernia kan de oorzaak zijn. Er kan ook sprake zijn van psychosociale stress, gordelroos of een kwaadaardig gezwel. Zoals je kunt zien zijn er veel oorzaken voor nekklachten, maar er zijn er nog meer namelijk zweepslag, ook wel whiplash genoemd, kan ook een oorzaak zijn, net als slijtage (artrose) van de nekwervels en botontkalking. De achtergrond is niet altijd meteen duidelijk. De oorzaak van de nekklachten moet achterhaald worden, want als de oorzaak duidelijk is kan er ook een betere behandeling worden ingezet. Het kan zijn dat het achterhalen van de nekklachten lang duurt, de pijn kan dan overgaan in chronische nekklachten. De pijn kan je leven beheersen en dat is geen pretje, je wilt daarom dat de oorzaak zo snel mogelijk wordt achterhaald.

De MRI scan bij nekklachten

nekklachtenDe MRI scan kan worden ingezet als je last hebt van nekklachten. Hierbij wordt er namelijk een fotografische dwarsdoorsnede van de nek, schouders en rug gemaakt. De onvolkomenheden zijn dan allemaal te zien. Ook slijtage is hier op te zien, maar niet alle nekklachten hebben te maken met slijtage. Er moeten ook altijd andere onderzoeken worden gedaan om de oorzaak met zekerheid vast te stellen. De onderzoeken moet dus gecombineerd worden met bijvoorbeeld bloedonderzoek en neurologisch onderzoek. Welke onderzoeken er gedaan worden is afhankelijk van de klachten die iemand heeft en hoelang deze al aanwezig zijn.

Het bekende postwhiplash syndroom

Bij het postwhiplash syndroom wordt er uitgegaan van de nek, maar er zijn geen echte afwijkingen te zien. Je krijgt een whiplash niet zomaar, meestal is het een gevolg van het plotseling strekken van de nek, meestal door een kop-staart botsing in het verkeer. Het kan ook door geweld worden veroorzaakt of een val van grote hoogte. Wat de gevolgen zijn is per persoon verschillend. De één kan invalide worden en de ander heeft en/of houdt ernstige klachten. De diagnose wordt niet zomaar vastgesteld, daar is onderzoek voor nodig. Als je nekklachten hebt, kan het zijn dat er wordt gedacht aan het post-whiplash syndroom. Bij de diagnose moet het trauma vaststaan, de pijnklachten dienen 48 uur te zijn ontstaan na een ongeval, en voor deze situatie mogen de klachten niet echt aanwezig zijn geweest. De lokalisatie van de klachten is ook van belang, namelijk in de nek of vanuit de nek. De pijn wordt erger wanneer de nek wordt bewogen, wanneer er spanning opkomt of bij lang zitten of lezen. Naast de nekklachten kunnen er ook geheugen- en concentratieproblemen voorkomen. Als de diagnose is vastgesteld moet de behandeling worden ingezet. De behandeling van nekklachten wordt besproken op de pagina van genezing en behandeling van nekklachten.